Wanita Di Hukum Mati. Keputusan “Hakim” Di Sebuah Kampung Buat Ramai TERDUDUK !!!

Satu kejadian pelik telah berlaku di sempadan India dan Pakistan. Satu hari, gadis ini telah dirogoI dan keluarga mangsa membuat laporan kepada Pachayat (Hakim di kampung). Apa yang dialaminya buat ramai terkedu… Mana taknya dia telah…

Wanita Di Hukum Mati. Keputusan “Hakim” Di Sebuah Kampung Buat Ramai TERDUDUK !!! | Seorang wanita berusia 19 tahun itu telah dihukum mati di Pakistan selepas dia dituduh oleh sepupunya kerana merogol beliau. Wanita itu berkata dia sedang tidur di rumah keluarganya di Rajanpur, di wilayah Punjab pusat negara itu, apabila serangan itu berlaku.

Beliau melaporkan kejahatan kepada ( Panchayat ) makhamah kampung yang tidak iktiraf, puak ini yang beroperasi di luar sistem keadilan rasmi di kawasan terpencil di negara ini, tetapi diberitahu dia sengaja mengoda penyerang.Pegawai daerah, termasuk bapa perogol yang dituduh itu, maka didapati bersalah kerana zina dan mengisytiharkan dia, atau berzina, lapor Express Tribune.

Akibatnya remaja ini yang dijatuhi hukuman mati sama ada direjam atau akan dijual, menurut Hindustan Times dan Tribune. Majlis ini telah memilih tiada tindakan perlu diambil terhadap perogol yang didakwa itu. Pada hari berikutnya wanita dan bapanya pergi kepada polis, yang kini telah melancarkan siasatan rasmi.

Waran tangkap kini telah dikeluarkan untuk ahli-ahli majlis puak, dan wanita itu dibawa ke tempat perlindungan dari kampung ini. Kari diisytiharkan Wanita sering dilaksanakan oleh keluarga mereka sendiri dalam apa yang dipanggil pembunuhan maruah untuk memulihkan reputasi mereka. Satu lagi waran juga telah dikeluarkan untuk perogol yang dikatakan itu, laporan media tempatan.

Sumber :Mail Online

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*