Subhanallah.. Inilah 10 GAMBAR Rumah Nabi SAW Yg Ramai TAK TAHU !!!

Sempena Ramadhan ni kami bawakan 10 gambar keadaan rumah Nabi Muhammad SAW kekasih hati ratusan juta manusia di muka bumi ini.. Ada video juga. Jangan lupa untuk kongsikan….

Subhanallah.. Inilah 10 GAMBAR Rumah Nabi SAW Yg Ramai TAK TAHU !!! | Diriwayatkan dari Anas ra dia berkata; “Saya masuk ke rumah Nabi Muhammad SAW, waktu itu baginda sedang tiduran di ranjang dengan mengenakan selimut. Di atas kepalanya bantal yang terbuat dari kulit yang diisi serabut. Lalu, seorang sahabat masuk ke kamarnya yang diikuti oleh Umar.

Rasulullah SAW membalikkan badannya sehingga Umar melihat baju Rasulullah SAW tersingkap antara punggung dan baju, lantas ia melihat ada bekas-bekas pada punggung Rasulullah SAW. Umar menangis.

Lalu, Rasulullah SAW bertanya kepadanya, “apakah yang membuat kamu menangis?” Umar menjawab , “demi Allah, saya menangis setelah mengetahui bahawa engkau lebih mulia dari raja-raja dan kaisar. Mereka hidup sesuai dengan kemahuan di dunia (mewah dan kaya). Sementara engkau adalah Rasulullah(utusan Allah). Seperti yang saya lihat, engkau tidur di tempat seperti ini (sangat sederhana).”


VIDEO REPLIKA RUMAH NABI SAW

Sumber: Oh My Media dan Jommelancong

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*